07.06.17

Citybanan dobler gjennom Stockholm

Citybanan dobler gjennom Stockholm

10. juli åpner Citybanan som er navnet på den nye dobbeltspor-tunnelen gjennom sentrum av Stockholm. Dermed dobles jernbanekapasiteten gjennom den svenske hovedstaden.

Det er et svært etterlengtet prosjekt som nå omsider er ferdigstilt i Stockholm.

– Sammanbindingsbanan med to spor over Riddarfjärden sørfra inn til Stockholm C åpnet i 1871, så det er på høy tid at vi gjør noe med kapasiteten på siste biten inn til Stockholms Central, smiler prosjektsjef for Citybanan, Kjell-Åke Averstad.

– Det har vært mange planer, store diskusjoner og tatt mange år å finne fram til den beste løsningen for å få mer kapasitet for jernbanen inn i og gjennom Stockholm sentrum. Etter at vi først kom i gang med anlegget, har det likevel gått raskt, sier Averstad.

SENTRUMSTUNNEL: Citybanans stasjoner får inneklima skjermet mot spor og togtrafikk ved store glassdører som bare åpnes når toget står stille.

SENTRUMSTUNNEL: Citybanans stasjoner får inneklima skjermet mot spor og togtrafikk ved store glassdører som bare åpnes når toget står stille.

 

Anleggsstarten var i 2009, og det har vært komplisert å komme fram med dobbeltsportunnelen gjennom et virvar av andre tunneler og installasjoner under sentrale Stockholm. Tunnelen går tett oppunder eldre bygårder, historiske bygninger og gamle kirkegårder. Ikke minst er det også bygget en senketunnel på 400 meter for å krysse Riddarfjärden, forteller Averstad.

To nye stasjoner er bygget: Stockholm City, som ligger under og sammenknyttet med Stockholm Central, og Odenplan stasjon i bydelen Vasastan. Begge steder knyttes Citybanan opp mot T-banen og annen kollektivtrafikk.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn