Denne siden bruker informasjonskapsler. Les mer om hvordan her

OK
Forsiden Alle artikler Infrastruktur Persontrafikk Ny organisering Gods Teknologi Om Jernbanemagasinet Abonnement og arkiv Personvern
Jernbanemagasinets nyhetsbrev

Få våre nyheter på e-post.

Meld deg på

Hva leter du etter?

Digitaliserer  for 20 milliarder
Infrastruktur

Digitaliserer for 20 milliarder


Norsk jernbane skal bli en av de fremste i verden på digitalisering. I løpet av første halvår i år signerer Bane NOR tre teknologikontrakter på til sammen åtte milliarder kroner …


Bane NOR tildelte nettopp Thales kontrakt for ny programvareløsning for styring av togtrafikken. Systemet skal gi en mer pålitelig trafikkstyring. Kontrakten gjelder utvikling av fjernstyringssystemet TMS (Traffic Management System) og har en verdi på om lag 600 millioner kroner. Løsningen vil erstatte tre gamle systemer og skal bidra til bedre avvikshåndtering og færre forsinkelser.

Bane NOR har svært høye ambisjoner og ønsker å være av de fremste i verden på digitalisering av jernbanen. Yves Joannic, visepresident i Thales VP Main Line Signalling.

Jernbanerevolusjon. – Investeringen er et betydelig og viktig skritt inn i en norsk jernbanerevolusjon, sier Bane NORs direktør for teknologi og digitalisering, Sverre Kjenne. Foretaket skal i løpet av en tiårsperiode investere mer enn 20 milliarder kroner i digitalisering og automatisering av jernbanen. Det skjer gjennom satsing på ERTMS (European Rail Traffic Management System). ERTMS er en europeisk standard for styring av tog. Standarden legger opp til en forenkling av infrastrukturen ved å flytte signaler fra sporet over i togene, som da vil kommunisere kontinuerlig med sentrale datamaskiner.

Et tog med ERTMS skal kunne kjøre på alle togstrekninger i Europa som er bygget i henhold til samme standard.

Flere milepæler. Første halvår 2018 byr på flere store mile-
pæler. I tillegg til TMS-kontrakten skal det i løpet av våren signeres ytterligere to store kontrakter. De gjelder fornyelse av alle jernbanens signalsystemer og ombygging av togenes kontrollsystem for å tilpasse disse til ERTMS.
Sverre Kjenne ser på TMS-kontrakten som ett viktig skritt i moderniseringen av jernbanen:

– Vi har store forventninger til Thales´ evne til sammen med oss å utvikle et stadig mer pålitelig og punktlig system for styring av togtrafikken, sier konserndirektøren.

Verdens mest moderne. Thales har over 100 års historie i Norge, og har levert flere løsninger til Bane NOR. Thales-gruppen har 64 000 ansatte i 56 land og hadde i 2016 en omsetning på 145 milliarder kroner. 

– Bane NOR har svært høye ambisjoner og ønsker å være av de fremste i verden på digitalisering av jernbanen. Vi er svært glade for å kunne sikre dette med verdens mest moderne TMS-system. Løsningen vil forbedre togets punktlighet og legge til rette for mobilitet av mennesker og varer over hele landet. Sammen skal vi sikre utviklingen av jernbanenettet og bidra til Norges videre økonomiske utvikling og digitalisering, sier visepresident Yves Joannic i Thales VP Main Line Signalling.