Skinner til frihet

Under andre verdenskrig drev jernbaneansatte et utstrakt illegalt arbeid for å hjelpe flyktninger over grensen. På Tertitten fikk publikum oppleve dramatikken – ispedd humor, kjærlighet og vakker musikk.

Jørgen Kirsebom

– Med forestillingen «Skinner til frihet» ønsket vi å vise sterke menn og kvinner som jobbet på og langs jernbanen og som var villige til å ofre livet sitt for det de trodde på, forteller regissør og en av manusforfatterne, Mari Mehus. I midten av ble publikum tatt med på et damplokomotiv langs Urskog-Hølandbanen – med hovedforestilling på Fossum stasjon. «Skinner til frihet» handler om en familie som flytter fra Oslo og bosetter seg langs den smalsporede privatdrevne banen som under krigen var i full drift med person- og godstransport. Den nazivennlige faren i huset er lensmann og skal «rydde opp i de gudsforlatte bygdene». Men jernbanefolk og sivilister ruster seg til kamp mot okkupasjonsmakten, og konfliktene tilspisser seg når lensmannens datter viser seg å være en meget aktiv motstandskvinne.

Dette er en historie om mot og motstand, ungdommelig kjærlighet og lekenhet, makt og maktmisbruk

Mari Mehus

– Dette er en historie om mot og motstand, ungdommelig kjærlighet og lekenhet, makt og maktmisbruk, sier Mehus, som har latt seg imponere av alle dem som risikerte livet sitt for flykninger de ikke kjente. Hun legger ikke skjul på at spillet satte mange følelser i sving, også på teaterprøvene: – Vi gråt det ene øyeblikket og lo og klemte hverandre i det neste, forteller Mari Mehus og berømmer det gode og helt nødvendige samarbeidet med alle jernbaneentusiastene i Venneforeningen Tertitten. Se video fra forestillinga.

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.