Sammen med en gjeng dokumentarskapere er hun på vei med Meråkerbanen fra Trondheim til et seminar med svenske kolleger i Storlien på den svenske siden av grensen.
Vi forsøker jo å ta gode miljøvalg, men her snytes vi for muligheten, resonnerer Kari E. Hansen
SAVN: Meråkerbanen krysser svenskegrensen og om bord er det nesten flere tollere og narkotikahunder enn passasjerer. – Hvis toget hadde vært mer miljøvennlig, ville vi tatt det oftere, sier gjengen med dokumentarfilmskapere som skal på seminar i Åre.
– Det ville vært mer miljøvennlig å kjøre bil, sier kollega Line Halvorsen i en glissent besatt kupé der det denne torsdagsmorgenen er nesten like mange tollere og snusende narkotikahunder som passasjerer.
Når vi forteller at det om ikke lenge skal innføres nye tog for å øke komforten på strekningen som i stor grad trafikkeres av skiturister og «harryhandlende», og at Stortinget har vedtatt å elektrifisere strekningen, noe som potensielt betyr at passasjerene ikke lenger behøver å bytte tog ved Storlien på vei til Åre og Östersund, lyser de opp.
– Veldig bra! sier de, idet konduktøren kommer for å sjekke billettene og vi kjører inn på Storlien stasjon der et blågult, elektrisk tog fra Norrtåg står klart til å frakte passasjerer videre til Åre og Östersund.
– Men det har vi hørt i veldig mange år. Jeg tror det ikke før jeg ser det, kommenterer han, lett resignert.
Perfekt kontor. På Trønderbanen, som i stor grad betjener pendlere på strekningen mellom Trondheim og Steinkjer, samt reisende til fotballkamper på Lerkendal, flyplassen Værnes og St. Olavs hospital, er humøret betydelig bedre.
– Når du er så gal at du pendler, får du det ikke bedre enn på Trønderbanen. Selv bruker jeg to timer hver vei mellom Steinkjer og selgerjobben i Trondheim, men nettilgangen er god og jeg får betalt for arbeidstiden jeg bruker på toget. Det hadde jeg ikke gjort om jeg kjørte bil, sier Trond Kvarving, mangeårig leder i den lokale pendlerforeningen.
Det at Stortinget har vedtatt å elektrifisere strekningen, kan potensielt bety at passasjerene ikke lenger behøver å bytte tog ved Storlien på vei til Åre og Östersund.
Han får støtte av Iwar Arnstad, som har en litt kortere jobbreise mellom Trondheim og Skatval.
– Det fungerer himla bra, togene er så å si alltid i rute. Skulle jeg ønske meg noe, var det litt hyppigere avganger, og at det siste toget hjem fra Trondheim gikk senere enn klokken 21.10 på lørdager, sier han.