Forsiden Alle artikler Folk Gods Historisk Infrastruktur Ny organisering Persontrafikk Portrettet Teknologi Utdanning Om Jernbanemagasinet Abonner Arkiv Personvern

Hva leter du etter?

Teknologi

Fra spett til joystick

Martin Heggedal har vært med på en vanvittig teknisk utvikling fra han startet som sesongarbeider i Baneservice i 2007. I dag opererer banemontøren en hypermoderne pakkmaskin og vedlikeholder nedslitte spor.


Denne natten oppgraderes en skrøpelig, tungt trafikkert sporveksel med tilhørende skinnegang fra Hovedbanen inn til Alnabru godsterminal slik at tunge lokomotiv og vogner holder seg på skinnene.

Fører og bas på pakkmaskinen, Villy Øyen (61), skildrer utviklingen fra han begynte på jernbanen med manuell jekk, pakkhakke, spett, nivelleringskikkert og snor. I løpet av seniorens tid er banemontørfaget revolusjonert:

– Det fysisk krevende arbeidet er erstattet med joystick, oppsummerer mentoren med en dyktig og lærevillig svenn i førersetet. Martin Heggedal (27) fra Korgen i Nordland viderefører erfaringen fra en stor gruppe som begynte på jernbanen på 60- og 70 tallet og snart er pensjonister.