Ikke bare én tur

Christel Borge sa neppe ja til jobben på grunn av selskapsnavnet Entur, men det kler henne utvilsomt. «Ut på tur, aldri sur» er et uttrykk hun selv kunne ha funnet opp.

Fartein Rudjord

Siden hun begynte som administrerende direktør i Entur i august, har Christel Borge fartet mye rundt for å finne ut hvordan alt fungerer og få hilst på flest mulig. Hun liker å forstå og har hatt stor suksess med det før. Humor og latter er også en del av suksessoppskriften både på tur og på kontoret. Koronasituasjonen passer selvsagt dårlig, men de møtene som ikke kan foregå fysisk, tas på Teams. Sånn er det bare.  Selv var hun en del på kontoret inntil den siste koronainnstrammingen kom, og oktoberdagen vi møttes viser hun stolt rundt i de fine lokalene sentralt i Oslo. Møterommene har navn som En topptur og En skitur. Som skreddersydd til den nye, sporty direktøren, som faktisk har sydd sine egne munnbind. – Er det ikke fint? Det var faktisk ikke så vanskelig, sier direktøren og trer på seg noe som ser ut som det kunne vært solgt på en stasjon nær deg, med Entur-logo og proff passform.

Møte med: Christel Borge (53)

  • Tittel: Administrerende direktør
  • Sivilstand: Gift, to voksne barn
  • Bakgrunn: Sivilingeniør fra datalinjen på NTH (NTNU) og master i ledelse fra INSEAD i Frankrike. Har jobbet i McKinsey, Schibsted og Cell Network, før hun i 2005 kom til Telenor og hadde flere sentrale lederstillinger der. Hun ble administrerende direktør i Dipper i 2017.
  • Aktuell: Tiltrådte i Entur 17. august.

Lagarbeid. Christel Borge er ikke bare en teknonerd, hun har sans for salg og synlighet i tillegg, og mener hun har god grunn til å være stolt av selskapet hun leder. Hun liker teamarbeid, det å lykkes sammen med laget: – I Entur har vi et mantra: Vi kommer lenger sammen. Vi har nettopp startet en aktivitet som veldig godt viser det. Vi går Norge rundt sammen. De som vil kan registrere antall meter, skritt eller tid de går, og så ser vi på norgeskartet hvor langt vi har gått sammen. Vi poster bilder og meldinger om turene våre på Workplace, og dette har skapt mye god stemning internt – selv om vi for tiden er mye på hjemmekontor. Eller kanskje nettopp derfor. Entur er også avhengig av mange andre for å lykkes. – Vi samarbeider med alle som kan gjøre Kollektiv-Norge bedre, både togoperatører, fylkeskommunale kollektivselskaper, kommersielle aktører, start up-miljøer og selskaper som kan forbedre datagrunnlaget vårt, sier Borge.

LIKESTILT: – Jeg kommer fra et lærerhjem, der far lagde mat og foreldrene mine var likestilte. Jeg har tatt det som en selvfølge at jeg har kunnet velge det som tradisjonelt har vært guttas arena innen utdanning og arbeidsliv.

Teknologi. Data, teknologi, digitalisering er stikkord for hele karrieren til Christel Borge, som i sin tid var en av åtte prosent kvinner på datalinjen på det som den gangen het NTH. I dag regnes hun som en av de aller fremste lederne i landet når det gjelder å utnytte digital teknologi. Hun ledet Dipper, et mobilselskap for små og mellomstore bedrifter, fra 2017 og fram til hun takket ja til Entur. Siden 2015 har selskapet ligget på topp i EPSI Ratings undersøkelse av kundetilfredshet, og fra 2018 til 2019 var resultatet det beste for selskapet noensinne. Til Telenor-eide Dipper kom Borge fra stillingen som strategidirektør i Telenor Group. Motivasjonen var å komme tettere på kundene i et mindre selskap.

MED HJEMMESYDD MUNNBIND: – Jeg ønsker å forbedre det som allerede er bra i Entur. Vi har veldig fornøyde kunder og et fantastisk digitalt miljø, som nå jobber med å modernisere eldre og tungrodde systemer.

Sosial nerd. Den selvutnevnte nerden er altså ikke av den innadvendte typen. Mennesker og godt samspill er avgjørende for Borges trivsel. «Vår oppskrift er grenseløs kjærlighet til kundene. Da er det stort å få denne bekreftelsen på at kjærlighetsforholdet er gjensidig. Dipper er et mobilselskap som nok er ukjent for mange, men vi har et nært og kjært forhold til de små- og mellomstore bedriftene som er kundene våre». Det uttalte hun i 2019, så Enturs nåværende og kommende brukere bør ha forventninger til den nasjonale reiseplanleggeren som kom med jernbanereformen. For at det skal være enkelt for kundene, skal hele reisen kunne planlegges gjennom ett system, men alt er ikke på plass ennå. – Jeg ønsker å forbedre det som allerede er bra i Entur. Vi har veldig fornøyde kunder og et fantastisk digitalt miljø, som nå jobber med å modernisere eldre og tungrodde systemer. Jeg er opptatt av fornøyde kunder, ansatte og eiere, slår Borge fast.

Tre kjappe

Hva liker du best å lese?

Må innrømme at jeg er glad i faglitteratur og analyserapporter. Men jeg leser også spenningslitteratur og setter stor pris på gode fortellere. Jeg likte veldig godt Søsterklokkene av Lars Mytting. På videregående skrev jeg særoppgave om Anne Karin Elstad. Hun var også en stor forteller.

Hva eller hvem får deg til å le høyt?

Jeg ler veldig høyt av mine egne dårlige vitser, og sammen med gode kolleger. Vi har alltid ledd mye i de ledergruppene jeg har vært med i, også her i Entur.

Hvordan takler du koronatiden?

Det blir jo mye tid med familien, men jeg er med på et jentetreff en gang i måneden, og vi har løst det på nye måter. En gang i vår delte jeg ut en liten flaske musserende til hver og så pratet og skålte vi på Teams. Vi har også gjennomført treffene våre i form av turer med koronaavstand. Ellers har jeg selvsydd munnbind, også med Entur-logo, for jeg tar T-banen til jobben når jeg ikke har hjemmekontor.

Vil forstå. Det er ikke vanskelig å få øye på engasjementet og energien hos dama som i løpet av intervjuet med et litt overrasket smil oppdager at hun har vært leder i 20 år. Hun liker det, men er mest opptatt av å komme fram til gode løsninger sammen med andre. – Jeg er nok en som ønsker å forstå og stiller kanskje irriterende mange spørsmål. Jeg er over snittet løsningsorientert, liker ikke tåkeprat og unnfallenhet. Si hva du mener! Jeg er nok en rasjonell og analytisk type. Nå er vi midt i en strategiprosess, forteller hun som neppe synes de har god tid til å komme seg videre. Hun vil nå ut til hele kollektivmarkedet som etter hvert skal oppleve sømløs reiseplanlegging over hele landet – uavhengig av hvilke selskap man reiser med. Så da er det kanskje et dumt spørsmål hvorfor hun ønsket å lede Entur, men vi tar sjansen: – Jeg hadde flere grunner. Transportsektoren er i en spennende utvikling, med blant annet nye typer kjøretøy. Det er bærekraftig å få flere til å reise kollektivt, og Entur er et interessant teknoselskap, som også har salg og kundeservice. Jeg setter stor pris på nærheten til folk. Nå ser jeg fram til å samarbeide for å bygge digital infrastruktur i denne bransjen.

Jeg er nok en som ønsker å forstå og stiller kanskje irriterende mange spørsmål. Jeg er over snittet løsningsorientert, liker ikke tåkeprat og unnfallenhet. Si hva du mener!

Christel Borge

En av få. I dag er det ikke så oppsiktsvekkende at kvinner interesserer seg for teknologi og digitalisering, men da Christel Borge begynte på datalinjen på NTH på 80-tallet, var hun del av en minoritet. Hun er ikke så opptatt av det. Det har kanskje med bakgrunnen hennes å gjøre. – Jeg kommer fra et lærerhjem, der far lagde mat, og foreldrene mine var likestilte. Jeg har tatt det som en selvfølge at jeg har kunnet velge det som tradisjonelt har vært guttas arena innen utdanning og arbeidsliv, sier hun, og avviser at hun skal være spesielt modig.

Venner og familie. Hun er født i Trøndelag, mor var trønder, far var nordlending. Da hun var fire år, flyttet familien til Bergen, og de bodde i Lofoten i et par år fra hun var 14. – Jeg jobbet en vinter på fiskebruk i Svolvær. Det liker jeg å skryte av, sier hun med et stort smil, og legger til at hun fortsatt har venninner fra årene i Lofoten. Hun liker å tilbringe tid både med vennegjengen hun har tatt vare på helt siden studiedagene i Trondheim, og familien. Med vennene går det i god mat, godt drikke og fine diskusjoner. Mannen var også en studiekamerat, og begge døtrene har valgt å utdanne seg på NTNU. – Det var ikke noe pålegg altså, men vi har vært svært tydelig om at en utdanning måtte de ta, i tillegg til å være snille og greie mennesker. Dessuten har de blitt sporty akkurat som foreldrene, så hytta på Sjusjøen er mye i bruk. Å komme seg ut på tur er viktig for Christel Borge. Hun er først og fremst et fjellmenneske, og det gjelder hele året. – Til Sjusjøen kan du reise med Entur-appen, med tog og buss, slår hun tilfreds fast.

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.