Jeg gratulerer Go-Ahead, og ønsker dem lykke til med driften som starter i desember neste år. Ved anbudsinnbydelsen ble det presisert at kvalitet skulle telle 60 prosent og pris 40 prosent. I finalerunden ble selskapene bedømt ganske likt på kvalitet, så prisen ble avgjørende. Der skilte det over 20 prosent mellom Go-Ahead og NSB.
Riktignok utgjør det mindre enn fem prosent av totalkostnadene, men i transportbransjen er fem prosent ofte mer enn det samlede driftsresultatet.
Også NSB reduserte prisen. NSB krevde en pris – definert som statlig vederlag per år – for Sørlandsbanen som lå på omtrent halvparten av det NSB får i 2018. Forklaringen er en kombinasjon av reduserte kostnader og økte billettinntekter.
NSBs omfattende omstilling og effektivisering gjennom flere å gir oss et lavere kostnadsnivå. Konkurranseutsettingen av renhold, vedlikehold og servering samt fallende leiepris for leie av tog virker i samme retning. Derfor er det ikke riktig å sammenligne godtgjørelsen i 2018 med gjennomsnittet for de neste ti årene.
Det er ikke riktig å sammenligne godtgjørelsen i 2018 med gjennomsnittet for de neste ti årene Geir Isaksen, konsernsjef i NSB
Dessuten har det vært utført mye arbeid på Sørlandsbanen i 2018. Det gir lavere inntekter for NSB og dermed større behov for statlig vederlag i år enn ved normal drift. I tillegg har vi, som våre konkurrenter, regnet med en befolkningsvekst som vil føre til flere reisende og større inntekter på Jærbanen og Sørlandsbanen.
Optimisten vinner. Trafikkpakke Sør ble en konkurranse om pris. Go-Ahead har i sitt tilbud enda høyere forventninger til passasjervekst på Sørlandsbanen enn det både NSB og SJ hadde kalkulert med i sine tilbud. Optimisten vant.
NSB vil fortsette å kutte kostnader og utvikle attraktive løsninger for kundene. På den måten jobber vi målrettet for å vinne de kommende konkurransene. På inntektssiden vil vi være realistiske. Det eneste som er verre enn å tape en kontrakt, er å vinne en kontrakt vi taper på.