Forsiden Alle artikler Folk Gods Historisk Infrastruktur Ny organisering Persontrafikk Portrettet Teknologi Utdanning Om Jernbanemagasinet Abonner Arkiv Personvern

Hva leter du etter?

Ønsker seg en Europa-rute

Sigrid Elsrud har gitt ut en ny bok, Ferie med tog, med undertittelen Reiseglede langs skinnene. I tillegg til gode råd, byr hun på masse reiseglede, litt om reisevaner og forteller om HC Andersen – en av de første som reiste fra Norden og ut i Europa med tog.


Navn: Sigrid Elsrud
Utdanning: Master i kommunikasjon og ledelse fra BI, og før det cand. mag. med ulike fag.
Stilling: Selvstendig kommunikasjonsrådgiver, blogger og forfatter. 

Hva vil du oppnå med den siste boka di?

Jeg vil vise at det er mulig å ta alle slags ferier i Europa med tog, og at det er en fin måte å reise på. Det handler om både klima og reiseglede. Det gjør det jeg driver med meningsfullt og morsomt.

Når ble du så interessert i jernbane?

Det var ganske tilfeldig. For snart 40 år siden flyttet jeg til veien Langs linjen på Nordstrand, der Østfoldbanen går rett utenfor kjøkkenvinduet mitt. Men det var litt senere, i Sør-Europa, at jeg virkelig ble glad i å reise med tog. Det skriver jeg om i kapittelet Hva to guttunger lærte meg om reiseglede.

Du er ikke bare fornøyd med dagens jernbanesatsing i Norge; hva bør gjøres?

Jeg mener det må legges mye bedre til rette for at folk skal kunne reise langt med tog. Det må bli bedre korres­pondanse og enklere å finne billetter. Jeg vet om mange som har gitt opp å reise med tog til København. Skal du lenger enn til Göteborg, er du helt overlatt til deg selv. En Europa-rute til Hamburg hadde løst problemet. Jernbanen har trendene med seg nå, men gjør lite for å styrke dem. 

Hva mener du er togets viktigste fortrinn?

At det er en klima- og menneskevennlig måte å reise på.

Hvor går sommerens ferietur?

Om sommeren holder jeg meg i Norden, så da blir det kanskje en Mjøsa rundt-tur, og muligens en tur med To Go-app-en til Västtrafik. Bohusbanan, som går mellom Göteborg og Strömstad, lokker like utenfor feriestedet mitt i Sverige. Og til høsten blir det nok ferie tur-retur Spania med Interrail-billett.