Forsiden Alle artikler Folk Gods Historisk Infrastruktur Ny organisering Persontrafikk Portrettet Teknologi Utdanning Om Jernbanemagasinet Abonner Arkiv Personvern

Hva leter du etter?

Signerte kontrakt på nye fjerntog

Mens tysk dagspresse melder at Norge kjøper Europas mest moderne fjerntog fra Sveits, signerte Øystein Risan i Norske Tog kontrakt med togprodusenten Stadler om fjerntog til Bergensbanen.


-Vi er i gang med å teste de hypermoderne motorvognsettene med brenselcelle og hydrogen. Dermed kan togsettene, som også bygges med sovekupé, om noen år erstatte dieseltog på Nordlandsbanen uten elektrifisering opplyste Ansgar Brockmeyer fra sveitsiske Stadler i Oslo sist uke.

Norske tog har bestilt 17 nye fjerntog, og kontrakten har en kostnadsramme på åtte milliarder kroner.  Flirtnex-fjerntogene er en ny generasjon av lokal- og regiontogene som Stadler har levert 150 togsett av til Norge. I 2021 leverte togprodusenten de første bimodale Flirt til SJ. Med både elektrisk, batteri- og dieseldrift, blir eldre dieseltog på Trønderbanen og Rørosbanen erstattet.

-Vi skulle gjerne erstattet utslitte B7-vogner og tatt de nye Flirtnex-fjerntogene i bruk på Bergensbanen allerede i morgen, sa Øystein Risan, administrerende direktør i Norske tog AS før kontraktssigneringen. Brockmeyer opplyste at de nye fjerntogene settes i produksjon neste år.

KONTRAKTEN for nye fjerntog på Bergensbanen ble signert av Dr. Ansgar Brockmeyer, Deputy Group CEO i Stadler og (t.h) Øystein Risan, administrerende direktør i Norske Tog AS i Oslo.

Fra lok til motorvogner

Risan sier at opplevelse, komfort og kvalitet for de reisende er satt i sentrum med denne bestillingen. De første togsettene skal etter planen settes i trafikk på Bergensbanen fra 2026.

-Motorvognsettene vil ha både liggestoler, fleksible sovekupeer, bistro, familietilbud og god bagasjeplass. Togene er motorvognsett bestående av åtte vogner og har opptil 542 sitteplasser, forteller han.

Nye fjerntog skal ha plass for sykler, ski og barnevogner, -blant annet. (Illustrasjoner: Stadler og Norske Tog)

Illustrasjon fra spiseavdelingen i nytt fjerntog. (Illustrasjoner: Stadler og Norske Tog)

Leke- og aktivitetsavdeling for barn. (Illustrasjoner: Stadler og Norske Tog)

Det kjøpes tog for både elektrifiserte og ikke-elektrifiserte strekninger.

De nye fjerntogene vil også kunne brukes som nattog, og sovetilbudet vil bestå av både liggestoler og kupeer med fire eller to senger. Disse kupeene vil på dagtid gjøres om til sittegrupper.

Sovekupeer som kan omgjøres til sitte-kupeer på dagtid. (Illustrasjoner: Stadler og Norske Tog)